bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Rolul şi importanţa şezătorilor în viaţa copiilor

Izvarna – Vedere generală

 

Educatoare: Şărămăt Maria Lidia

Grădiniţa – IZVARNA

 

Şezătorile constituie un mijloc complex de educaţie deoarece îi familiarizează pe copii cu unele elemente de folclor contribuind astfel la dezvoltarea dragostei pentru tradiţiile populare, le dezvoltă gustul pentru frumos, pentru armonie, le cultivă răbdarea, stăpânirea de sine, spiritul de echipă. Datinile şi obiceiurile populate ne reprezintă şi constituie o adevărată, ,valută" a ţarii noastre, apreciată şi recunoscută în întreaga lume, fapt ce determină dorinţa de a cunoaşte frumuseţea şi naturaleţea obiceiurilor, a folclorului autentic, a portului popular şi a graiului local. De asemenea au rolul de cunoaştere de către copii a specificului zonei şi a frumosului din jur (culoare, forma,  sunet, nu numai prin cuvinte ci şi prin fapte).

Organizarea unor acţiuni colective cat mai antrenante, constituie un mijloc eficace pentru închegarea colectivului de copii. Astfel, participarea în comun la o şezătoare organizată de grupa lor şi o altă grupă din grădiniţă, îi uneşte pe copii.

Şezătorile, fără un efort deosebit, uneori şi fără o pregătire prealabilă, constituie

serbări în miniatură, organizate într-un cadru mai restrâns, dar cu o eficientă educativă

deosebit de mare.     

Şezătorile, după cum le arată şi denumirea în tradiţia poporului nostru, sunt reuniuni cu caracter cultural-educativ, la care copiii sunt antrenaţi şi fiecare participant îşi dă contribuţia cu ceea ce cunoaşte mai bine (o poezie, un cântec, ghicitori, interpretarea unor dansuri, dramatizarea unor povesti). Şezătoarea este cu atât mai reuşită cu cât fiecare copil contribuie activ la desfăşurarea programului ei. Şezătorile se pot organiza cu ocazia unui eveniment din viata poporului. Acestea trezesc în conştiinţa copiilor sentimentele de dragoste de patrie, de popor.

O frumoasă tradiţie păstrată cu sfinţenie de bătrânii satului, pe care o scot la iveală din lada de zestre mai ales în serile lungi de iarnă este şezătoarea, ce încă nu şi-a pierdut identitatea în mediul rural. In cadrul organizării şezătorilor, copiii ţes la gherghef, cos cruciuliţe pe etamina. Pe lângă acest lucru, au ocazia să-şi îmbogăţească vocabularul, căci în timp ce lucrează învaţă cântece şi poezii, cum s-ar spune, îmbinăm utilul cu plăcutul". Cu această ocazie am cerut părinţilor să le confecţioneze micuţilor costume populare astfel ca, ori de câte ori organizăm o şezătoare, apariţia copilaşilor este o adevărată încântare pentru invitaţi.

Cu prilejul programului distractiv, copiii iau cunoştinţă de foarte multe realizări. Şezătorile dau posibilitatea verificării întregului material artistic însuşit de copii într-o anumită etapă sau în legătură cu o anumită temă, consolidând şi perfecţionând calitatea păstrării şi reproducerii acestuia. In acest cadru, îi ajutăm pe copii să se obişnuiască cu exprimarea în public, cu expunerea unei poezii sau a unui cântec, să-şi învingă emoţiile artistice.

Satisfacţiile obţinute de copii în realizarea diferitelor numere din programul şezătorii, ca şi bucuria şi celelalte emoţii comune au un efect puternic asupra vieţii de colectiv, îmbunătăţind relaţiile, întărind sentimente de prietenie şi ajutorul reciproc intre copii.

Pentru organizarea unei şezători, am obişnuit copiii să pregătească sala de grupă, pavoazând-o cu flori, baloane, depinde de anotimp.

Creativitatea preşcolarilor este rodnică, improvizaţiile de moment sunt deosebit de reuşite. Aceste şezători plac atât de mult copiilor, încât am observat ca ei au început sa se joace, "de-a şezătoarea", chiar şi de dimineaţă în etapa jocurilor alese. De multe ori în conţinutul acestor şezători, am organizat şi teatru de păpuşi sau dramatizări, sau pe acorduri muzicale,  am depănat cu spor lâna toarsă de bunica, dar şi copiii au fost încântaţi sa vadă cum se toarce lâna, ei aducând de acasă furca de tors a bunicilor lăsate ca zestre pentru mamele copiilor. A fost foarte plăcută această şezătoare combinată cu munca .

In timp ce pictează, modelează, ţes, cos, copiii cântă cântece de muncă şi acest prilej este pentru ei o sărbătoare dar şi un prilej de destindere.

Valoarea deosebita a şezătorilor este determinată, pe de o parte de conţinutul educativ al materialului utilizat ca şi calitatea artistică a acestuia, iar, pe de altă parte, de modul de organizare şi de antrenare a copiilor.

La final, pentru străduinţa lor, toţi preşcolarii au fost premiaţi şi au băut câte un pahar cu suc obţinut din mere, gutui şi pere mici de pe dealuri, dar şi mucenici cu miere şi nuci măcinate, de asemenea şi părinţii au fost încântaţi de organizarea şezătorilor.

Obiceiul şezătorii se păstrează la sate datorită unor oameni inimoşi, ce nu vor uita niciodată datinile şi obiceiurile, transmise din generaţie în generaţie.

 

 

    

 

   

 

 

---

Contact Gradinita Tismana

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006 

---